Ventilatie en Luchtbehandeling

Tbv pagina (2) (2)
Tbv pagina (5)
tbv pagina 3

VENTILATIE EN LUCHTBEHANDELING

Ventilatie is van vitaal belang in uw woning. Bij Installatiebedrijf Visser kunt u ook terecht voor advies, installatie, renovatie en reparatie van uw ventilatie installatie terecht. Door uw woning goed te ventileren kunt u vocht beperken en hiermee ook schimmelvorming in bijvoorbeeld de badkamer. Van oudsher werden woningen “natuurlijk” geventileerd. Kieren en gaten zorgden ervoor dat de natuurlijke stroming van lucht de woning ventileerde, hier komt echter ook veel energieverlies bij kijken.

In woningen vanaf halfweg de jaren ’90 verschenen mechanische ventilatie boxen (MV-box). Deze MV-boxen zuigen vaak de badkamer, wc en misschien ook keuken af met een ventilator, de toevoer van lucht gebeurd met roosters boven ramen. Hiermee kan goede geforceerde ventilatie op gang gebracht worden om de meest vochtige ruimtes van het huis goed te ventileren, echter brengt het nog steeds energieverlies met zich mee.

Moderne huizen verschijnen steeds meer met een warmteterugwinningsunit (WTW-unit). In deze WTW-units maken gebruik van twee stuks ventilatoren. Één voor de afvoer van lucht en één voor de toevoer van verse buitenlucht, deze lucht wordt voor deze naar buiten en naar binnen geblazen wordt ook nog door een warmtewisselaar gestuurd. Hiermee kan tot 95% van de energie in de lucht overgebracht worden en wordt er bespaard op het verlies van ventilatie. Voor WTW-units zijn vaak verschillende soorten filters te verkrijgen. Zo kan er bijvoorbeeld een dichter filter in een WTW gezet worden die ook pollen afvangt, zodat u minder last heeft van hooikoorts en dergelijke.